Børn på cykel kræver mere sikkerhed

I 2020 vedtog vi en ny og stærk cykelpolitik i Aalborg Kommune, der blandt andet sætter fokus på ‘Børn på cykel’. Vores ambition er, at få flere børn til at cykle i skole, og det er der mange gode grunde til, men mange forældre vælger at køre med deres børn, fordi det ganske enkelt er for utrygt at lade de små poder tage cyklen enten alene eller sammen med mor eller far.

Selv har jeg ét skolebarn og to på vej over de kommende år, og ved vores lokale skoler er der ikke så meget som en markering af, hvor cyklerne har plads på kørebanen. Det gør mig og de øvrige forældre utrygge og det må vi gøre noget ved, så flere børn kan komme op på cyklen til skole. Rigtig mange steder er det et decideret kaos om morgenen, når børnene alle skal møde kl. 8.00 og det er med hjertet oppe i halsen, at man lader sit barn cykle i zigzag mellem biler, der skal sætte deres børn af ved skolen. Det kan vi gøre bedre. Jeg forstår godt de forældre, der har brug for at køre deres børn i skole, og engang i mellem gør vi det også selv. Men jeg er overbevist om, at der er et potentiale i at få flere børn op på cyklen, hvis vi gør en indsats for det. Men det kræver altså mere en bare en opfordring.

Rigtig mange steder er det et decideret kaos om morgenen, når børnene alle skal møde kl. 8.00 og det er med hjertet oppe i halsen, at man lader sit barn cykle i zigzag mellem biler, der skal sætte deres børn af ved skolen. Det kan vi gøre bedre.

I øjeblikket bruger vi lidt over én million kroner på at forbedre adgangsvejene til vores skoler, og for det beløb bliver der arbejdet godt og grundig med to skoler pr. år. Det er nogle rigtige gode og gennemarbejdede projekter, der bliver lavet, men vi er nødt til at være mere ambitiøse, hvis flere skal op på cyklen. Med det nuværende tempo når vi alle skolerne i Aalborg Kommune på 25 år, og det tempo kan vi ikke være tilfredse med.

Mit konkret forslag er, at vi fordobler budgettet til at arbejde med sikker skolevej og dermed kan arbejde med fire skoler om året. Flere børn på cykel øger sundheden blandt børn og unge, og samtidig gør vi en god gerning for miljøet og for trængslen i byerne om morgenen, hvor der omkring de fleste af kommunens skoler er tryk på.

Min ambition er at forældre og børn skal føle sig sikre og trygge ved at tage cyklen om morgenen, så det bliver det naturlige førstevalg, selv i de mørke måneder. Jeg håber på, at der er flere af byrådets partier, der vil være med til at prioritere børnenes sikkerhed. 

Lisbeth Lauritsen - Med Aalborg i hjertet